Om förskolan
Vi på Skutan ser det kompetenta barnet genom lek, forskande och skapande både ute och inne i förskolan. Vi tar också tillvara på den mångfald som finns på vår förskola, och ser vikten att barnen lär sig umgås och ser fördelarna med olika ursprung och uppväxtvillkor.
Det finns plats för 35 barn på Skutan och vi är sex pedagoger och en kock.
För de yngsta barnen prioriterar vi trygghet och närhet för att de ska må bra. Vi ser samspelet mellan barnen som mycket viktig i deras utveckling.
Att föräldrarna/vårdnadshavare känner trygghet i att lämna sitt barn till förskolan är för oss mycket viktigt. Därför vill vi ha ett nära samarbete med er eftersom vi har förmånen att se ert barn utvecklas hos oss.
Pedagogik
Vår grundidé är att en lustfylld, stimulerande och trygg miljö skapar grunden till ett livslångt lärande. Det innebär att kunna samarbeta, kommunicera och söka kunskap. Vi arbetar Reggio Emilia inspirerat då en av oss har gått pedagogutbildningen på Reggio Emilia institutet i Stockholm. Det innebär bland annat att barnen ges möjlighet att lära sig genom olika estetiska uttrycksätt.
Barngruppen och varje liten individ bildar grunden för den målsättning som avdelningarna gör upp för ett år i taget. Vi ser det kompetenta barnet och låter barnen upptäcka och utforska sin omvärld.
Vi tycker att barn ska få vara barn!
Leken ett verktyg för lärande
Leken är viktig i vår verksamhet, barn lär genom att leka. Vi ser till att det finns material och att miljön är anpassad till lek. I leken får barnen träna samarbete, bearbeta upplevelser, stimulera fantasin, stärka sin identitetsuppfattning, träna motoriken, öva sig i konfliktlösning och känna empati. Dessutom stimuleras språket i samspelet med andra barn och mycket annat.
Utforskande arbetssätt
Vi har organiserat en miljö inne och ute där vi lockar till ett utforskande arbetssätt för barn och pedagoger. Vi har ett rum där vi kan exprimentera med vatten i alla dess former samt ett mediarum med dator och smartboard. När vi har observerat och dokumenterat vad barnen är intresserade av så planerar vi vår verksamhet. Genom detta arbetssätt kan vi utmana barnen vidare.
Bygg och konstruktion
I byggrummet låter vi barnen bygga och konstruera med olika material. De kan använda sig av klossar i olika storlekar, konservburkar, kartonger, plexiglasskivor m.m.
Ateljé
I vår ateljé på Fören finns tillgång till ett rikt utbud av skapande material, till exempel återvinningsmaterial. Ateljén är alltid välbesökt där barnen får använda sin fantasi och nyfikenhet att skapa.
Pedagogisk dokumentation
Dokumentation i olika former ingår i vårt arbetssätt. Dokumentationen är ett sätt för oss att upptäcka barns förmågor och synliggör läroprocesser. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram det som barn kan. Vi pedagoger reflekterar tillsammans med barnen och diskuterar sen hur vi ska fortsätta utmana barnen utifrån dokumentationen.
Språket
Vi hjälper barnen i deras språkutveckling och arbetar målmedvetet med att stärka och stimulera barns språk.
Eftersom vi har barn från olika kulturer och med andra modersmål än svenska så arbetar vi mycket målmedvetet med språkutvecklingen.
Vi har en pedagog som är utbildad tal- och språkpedagog.
Språkväskan med olika spel, bok och recept får ett barn ta hem en vecka i taget för att tillsammans med föräldrar och syskon stimulera språket.
Minibibliotek och bokbuss
Du kan tillsammans med ditt barn låna barnböcker på olika språk i vårt minibibliotek.
En gång per månad går vi till bokbussen att barnen få möjlighet att låna barnböcker.
Utflykter
För oss är vår utflykt till skogen viktig. Dit går vi en gång i veckan. Det är mycket uppskattat av barnen.
I skogen använder barnen sin fantasi och leker med naturmaterial. Skogen ger utmaningar för barnen som inte finns någon annanstans!
Förskolan äger två elcyklar med plats för sammanlagt 12 barn. Vi åker till olika platser t.ex. Biblioteket, Nybygget, lekparker, Culturum, Stjärnholm, Strandstuviken samt andra naturområde för att ska ge till barnen brett utbud av inspirerande, utforskande, lärorika miljö.
Länder-projekt
Vi jobbar med länder-projekt som representerar oss på Skutan. I projektet inkluderar vi föräldrarna. Tillsammans blir vi bekanta med det aktuella landet. Under projektet ska vi prata om t.ex. lika-olika, jämställdheten, jämlikheten, barns rättigheter, mänskliga rättigheter, språket, fattigdomen, kulturen, mångfaldheten mm. Det här projektet leds av vår integrations pedagog.
Vi har en utställningsvägg för materialet från det aktuella landet. Här finns bilder, information, kläder, leksaker, en lista med viktigaste ord mm.
Barnen målar ländernas flaggor. Vi fokuserar på ett land under en månad och visar mycket bilder om kultur, natur osv. på smartboard. Vi lyfter upp olika ämnen som tillhör respektive landet t.ex. vulkaner, brist på vatten, olika klimat och förutsättningar.
Efter en månad har vi avslutningsfest. Då får barnen klä sig i landets flaggas färger. Vi samlas och tittar på bilder och sagor från landet, lyssnar på musik och dansar. Som avslutning av festen lyssnar vi på landets nationalsång och får frukt och till lunch äter vi en maträtt som är typisk för landet.
Hållbar utveckling
Förskolan har ett viktigt uppdrag att bidra till en hållbar livsstil. Sverige har även åtagit sig att arbeta för FN:s 17 globala mål.
Barn utvecklar normer och värden, attityder och beteenden tidigt.
Vi vill få barnen att sätta ord på sitt handlande och sina känslor vid konflikthantering istället för att ta till fysiskt våld. Vi vill få barnen att förstå att alla har lika värde och att kunna känna empati för varandra.
Kontakta oss
Skutans förskola
Herrhagsvägen 3-5
611 46 Nyköping
skutansforskola@nykoping.se
TF Biträdande rektor Anna Wisselgren
Enhetsansvarig Skutans förskola
0155-45 80 63
anna.wisselgren@nykoping.se
Handläggare förskola
0155-24 80 60
barnplacering@nykoping.se
Områdesansvarig rektor
Södra förskoleområdet
Ellinor Bengtsson
0155-45 76 65
ellinor.bengtsson@nykoping.se