There is a license error on this site:
10.10.8.38 is not a valid ip-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
nykoping.se - Ukraina och omvärldsläget Hoppa till innehåll

Ukraina och omvärldsläget

Rysslands invasion av Ukraina påverkar Sverige och Nyköping indirekt. Här kan du läsa om hur kommunen arbetar och vad du själv kan göra.

Ласкаво просимо до муніципалітету Нючепінг! Інформація для вас, хто з України. 

Välkommen till Nyköpings kommun! Information till dig som är från Ukraina

Nyheter

Akutboende för flyktingar från Ukraina inte längre aktuellt i Nyköping - 8 april 2022

Så här arbetar Nyköpings kommun

Nyköpings kommun följer händelseutvecklingen. Vi är organiserade i en samordningsstab - med en bred representation från kommunens verksamheter - som omvärldsbevakar och deltar i regelbundna samverkansmöten med länsstyrelsen och andra aktörer samt arbetar med praktiska frågor som just nu rör flyktingmottagande. 

Samordningsstaben ser också över vilka risker som finns och hur de påverkar kommunens verksamhet, exempelvis informationspåverkan, cyberattacker, samt livsmedels- och drivmedelsförsörjning.

Regeringens och Migrationsverkets ansvar

Det är regeringen och Migrationsverket som ansvarar för migrationsfrågor. De bestämmer när förfrågan om flyktingmottagning går ut till oss kommuner och andra aktörer, och fattar även beslut om vilken typ av boendeformer som ska finnas och till hur många. Regeringen och Migrationsverket är dessutom ansvariga för frågor om eventuell ersättning för flyktingmottagandet.

Flyktingmottagning

Uppdaterad 27 april 2022.

Akutboende för flyktingar från Ukraina inte längre aktuellt i Nyköping

Migrationsverket har för närvarande tillräckligt många boendeplatser för att täcka de omedelbara behoven för personer som söker skydd i Sverige. Därför är det inte aktuellt med ett akutboende i Nyköpings kommun.

Behovet av boendeplatser avgörs av hur många personer från Ukraina som söker skydd i Sverige och hur stor andel av dessa som behöver boende av Migrationsverket. I dagsläget kan Migrationsverket ge plats till de sökande som behöver akut boende. 

Migrationsverket arbetar nu med att ta fram långsiktiga boenden, som kallas anläggningsboenden, runt om i landet. Om och hur vår kommun blir berörd vet vi inte i dagsläget.

Förberedelser styrdes snabbt om

Den planering som påbörjades i mars, för att förbereda akutboende i Nyköpings kommun, fick snabbt styras om utifrån Migrationsverkets minskade behov. När Nyköping inte längre var aktuellt ändrades inriktningen och till exempel en av platserna som pekats ut, Myntans Trygghetsboende, togs bort som alternativ. Lägenheter på Myntan kommer enligt ordinarie planering att hyras ut till personer som står i kö inom ramen för Trygghetsboendet.

Om behovet av akutboende skulle uppstå finns en annan plats utpekad. I dagsläget är inte platsen offentlig information, men lokaliseringen har karaktären av tillfällig lösning.

Fördelning av skyddsbehövande från Ukraina

En ny lagstiftning, som träder i kraft 1 juli, ska reglera fördelningen av skyddsbehövande mellan kommunerna. Syftet är att ge kommuner och andra aktörer bättre förutsättningar att planera och förbereda mottagandet.

I avvaktan på den nya lagen har Migrationsverket fastställt en fördelning på länsnivå, med förslag om fördelningstal på kommunnivå. Enligt fördelningen ska Sörmland ta emot 1 938 ukrainska flyktingar. Länsstyrelsen Södermanland för nu under april dialog med kommunerna i länet.

Hur Nyköpings kommun arbetar med flyktingfrågor

Nyköpings kommuns Vuxenenhet och Barn- och ungdomsenhet hanterar flyktingfrågor och har kontakt med gränspolis och Migrationsverket. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med flyktingmottagande.

Barn som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till skolgång på samma sätt som asylsökande barn och ungdomar. Läs om skola för nyanlända. Även bistånd i form av logi, bostadsersättning, dagersättning och särskilt bidrag lämnas till flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet.

Är du privatperson och kan erbjuda logi? 

Är du privatperson och har en lägenhet, ett gästhus eller annan boendelösning som du kan erbjuda? Då är du välkommen att lämna en intresseanmälan. Bostaden måste ligga i Nyköpings kommun.

Vi vet inte om - eller i vilken omfattning – kommunen kan behöva privata alternativ för boende. En intresseanmälan är inte ett löfte om att få hyra ut/eller låna ut en bostad. Om det blir aktuellt återkommer vi med en förfrågan och förutsättningar kring detta. I dagsläget utgår det ingen ersättning från kommunen eller Migrationsverket när man hyr ut logi som privatperson. Anmäl ditt intresse här. 

Är du fastighetsägare och har bostäder att hyra ut?

Om du är fastighetsägare och har lägenheter för uthyrning till människor som flytt, kan du höra av dig till Migrationsverket. Läs mer på på Migrationsverkets webbplats.

 

Vill du göra något?

Det bästa sättet att hjälpa är att skänka pengar. Välj helst organisationer med 90-konton, som om till exempel Röda korset, Rädda barnen och Unicef. De är kontrollerade så att pengarna inte kommer på avvägar.

Insamling av saker och kläder

Kommunen har ingen egen insamling. Om du vill ge saker och kläder hänvisar vi till privata initiativ eller till biståndsorganisationernas insamlingsboxar om finns på olika platser runt om i Nyköping.

Engagera dig frivilligt 

Vill du engagera dig med din tid och kunskap finns många föreningar som du kan bli medlem i, till exempel Civilförsvarsförbundet, som Nyköpings kommun har slutit avtal med som frivillig resursgrupp. Bland annat Rädda barnen och Röda korset finns lokalt i Nyköping.

Lista på frivilliga försvarsorganisationer

Bli familjehem eller God man

Inte bara flyktingar behöver hjälp och stöd. Som familjehem eller God man gör du och din familj en stor insats för ett barn eller en ung människa. Vi söker både familjer, som under kortare eller längre perioder kan öppna sitt hem för ett barn eller en tonåring som behöver bo i familjehem eller jourhem och Gode män. Fyll i en intresseanmälan så får du mer information:

Bli familjehem 

Bli God man

Är du privatperson och kan erbjuda logi? 

Är du privatperson och har en lägenhet, ett gästhus eller annan boendelösning som du kan erbjuda? Då är du välkommen att lämna en intresseanmälan. Bostaden måste ligga i Nyköpings kommun.

Vi vet inte om - eller i vilken omfattning – kommunen kan behöva privata alternativ för boende. En intresseanmälan är inte ett löfte om att få hyra ut/eller låna ut en bostad. Om det blir aktuellt återkommer vi med en förfrågan och förutsättningar kring detta. I dagsläget utgår det ingen ersättning från kommunen eller Migrationsverket när man hyr ut logi som privatperson. Anmäl ditt intresse här. 

Skola för nyanlända

Uppdaterad 8 april 2022.

Ukrainska barn i skolan

Även om Nyköpings kommun inte har tagit emot några ukrainska flyktingar via Migrationsverket, bor det redan flera personer här i Nyköping. Ukrainska barn  går i skolan, på Nykomsten. Beredskap finns för att ta emot betydligt fler än de nästan 20 elever som redan går på Nykomsten och gymnasiet eller som är på väg in i verksamheten.

Läs om hur det fungerar med skola för dig som har fått uppehållstillstånd eller söker asyl i Sverige och bor i Nyköpings kommun.

Att anställa eller anställas

För dig som vill anställa

Anställa personer från länder utanför EU

Den som är medborgare i ett land utanför EU behöver i de flesta fall arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. Du som arbetsgivare ska kontrollera en persons rätt att vara och arbeta i Sverige innan du anställer personen. Via länkarna hittar du information om vad som krävs av dig som arbetsgivare om du vill anställa en person som är asylsökande:

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats.

Läs mer på verksamt.se

För dig som vill arbeta i Sverige

För dig som vill arbeta i Sverige finns flera delar du behöver ha koll på. Läs på Arbetsförmedlingens och Migrationsverkets webbplatser vad som gäller för dig:

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats.

Viktigt med källkritik

Det är viktigt att du är källkritisk till det du hör och själv avstår från att sprida information som du inte säkert vet stämmer.  Läs mer om källkritik på krisinformation.se

Om Sveriges beredskap för kris och krig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ansvar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar.  Läs mer krisberedskap och civilförsvar på msb.se.

Du kan även läsa broschyren Om krisen eller kriget kommer. 

Nyköpings kommuns säkerhet och beredskap

På våra sidor om säkerhet och beredskap hittar du information om Nyköpings kommuns krisberedskap och arbetet med civilt försvar.

Skyddsrum

Många hör av sig och undrar över skyddsrum. Här kan du läsa om hur det fungerar med skyddsrum.

På och på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats finns mer information samt en karta över alla skyddsrum i Sverige, inklusive skyddsrum i Nyköpings kommun.

Du kan även tal del av en karta över skyddsrum i Nyköpings kommun via kommunens eget kartverktyg. 

Din egen krisberedskap

Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och våra anhörigas säkerhet.

Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå under de första tre dygnen.

Läs mer om hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma ifall en kris inträffar. 

Kontakta oss

Nyköpings kommun

0155-24 80 00
kommun@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: