There is a license error on this site:
10.10.8.38 is not a valid ip-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
nykoping.se - Anhörigstöd Hoppa till innehåll

Anhörigstöd

Har du en familjemedlem eller en vän som behöver mycket stöd och hjälp från dig? Att vara den som hjälper kan ibland kännas tungt. Vi erbjuder dig stöd och möjlighet att få kontakt med andra i din situation.

Som anhörig är du ovärderlig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv för att orka. 

Kanske känner du igen dig i någon av situationerna:

  • Mina föräldrar ringer mig varje dag och vill att jag kommer dit. Mamma har blivit sjukare och pappa har svårt att orka.
  • Jag är orolig för min son som använder nätdroger och är nästan aldrig hemma. När han kommer hem vill han bara ha pengar. Jag har ständig ångest för att polisen ska ringa och säga att han är död.
  • Min make klarar sig inte utan mitt stöd. Jag är orolig för att något ska hända honom när jag är på mitt arbete.
  • Min mamma har en psykisk sjukdom och ringer mig många gånger varje dag. Hon kräver mycket tid och uppmärksamhet från mig och jag orkar inte så mycket i mitt eget liv.
  • Jag har en dotter som har asperger och adhd. Hon gör inget på dagarna och går ut sent på kvällen. Jag har inte tid och ork för något eget liv och oroar mig för att hon inte kommer att kunna flytta hemifrån.

Vem kan kontakta oss?

Kommunens Anhörigstöd är öppet för dig som är över 18 år och som hjälper och stödjer en familjemedlem, granne, vän eller annan medmänniska som är äldre, långvarigt sjuk eller som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Du kan ringa eller mejla till oss, kontaktuppgifter finns längre ner på sidan. Du behöver inte uppge ditt namn. Vi har tystnadsplikt och lämnar inte ut några uppgifter om någon.

Stödet är kostnadsfritt

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och möjlighet till personliga stödsamtal. Vi erbjuder också tematräffar, föreläsningar och anhöriggrupper tillsammans med andra som har liknande situation. 

Exempel på stöd du kan få:

  • Stödsamtal – I ett samtal kan du få hjälp att sortera dina tankar och funderingar. Samtalet kan vi ha på Anhörigstöd, per telefon/videosamtal eller under en promenad. 
  • Anhöriggrupper – I en anhöriggrupp kan du få ökad kunskap. Du kan få kraft av erfarenhetsutbyte tillsammans med andra i liknande situation. Du kan läsa mer på sidan om anhöriggrupp: Anhöriggrupp startar när tillräckligt många är anmälda.
  • Information och stöd –Vi kan hjälpa dig med information om vad det finns för stöd att få. Vi kan också hjälpa dig med kontakter.
  • Föreläsningar och tematräffar – Anhörigstöd anordnar föreläsningar och tematräffar som kan ge dig ökad kunskap, inspiration och möjlighet att träffa andra i liknande situation. Aktuella programpunkter publiceras i en kalender längst ner på sidan.

Anhörigvårdarkort

Anhörigvårdarkortet bärs av den som vårdar en närstående. På kortet skriver du information om vem som ska kontaktas till exempel om en olycka inträffar.

Du som vårdar en närstående är välkommen att hämta ett anhörigvårdarkort i receptionen i stadshuset på Stora torget eller på Anhörigstöd på Odd Fellows gränd 1.

Samarbete med föreningar

Vi samarbetar med föreningar och andra verksamheter inom kommunen och landstinget som också erbjuder anhörigstöd. Vi informerar dig om den hjälp som finns att få - och kan hänvisa dig vidare till rätt ställe.

Mer information:

Förening som vill samarbeta?

Är du med i en förening som skulle ha glädje och nytta av att samarbeta med Anhörigstöd? Hör gärna av dig.

International - Information på andra språk

Do you need information in other langugaes?

ربية - Arabiska om Anhörigstöd

فارسی - Persiska om Anhörigstöd

af Soomaali - Somaliska om Anhörigstöd

English - engelska om Anhörigstöd

Tigrinja - Tigrinja om Anhörigstöd

Kontakta oss

Anhörigstöd

Monica Berg
0155-45 74 10
Om du inte får svar, lämna gärna ett meddelande så ringer vi upp.

anhorigstod@nykoping.se

Besöksadress:
Odd Fellows gränd 1
611 32 Nyköping

Har du frågor om demens?
Kontakta Resursteamet demens
Therese Wall, enhetschef 
0155-24 78 54
resursteametdemens@nykoping.se

Har du frågor om missbruk och beroende?
Kontakta Pia Van de Meulebrouck.
0155-24 85 87

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: