Frågor och svar om skolmaten
Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring skolmaten, till exempel hur maten tillagas och var, och hur du ansöker om specialkost.
Måltidsservice måltidsverksamhet innefattar 26 skolor och 38 förskolor, och det serveras cirka 7500 portioner varje dag.
Målsättningen är att servera god mat som följer de nordiska näringsrekommendationerna och bidrar till god hälsa hos barn och unga.
Fokus är hållbarhet och Agenda 2030 där maten och måltiden har stor påverkan inom många områden.
Frågor och svar
Hur ser Nyköpings kommuns Kostpolicy ut?
Läs kostpolicyn som beslutades våren 2020.
Om någon behöver specialkost?
Du ansöker om specialkost i e-tjänsten. Vänligen läs igenom kommunens kommunens rutiner innan du ansöker.
Vad serveras?
Varje dag serveras två olika rätter varav en är vegetarisk, samt salladsbuffé med grönsaker efter säsong. Det finns alltid tillgång till mjölk och hårt bröd, vissa dagar även mjukt bröd. Dessutom erbjuder vi en riklig salladsbuffé.
Hur planeras menyer och recept?
Vi arbetar ständigt med att utveckla våra menyer och recept. En menygrupp finns som består av kockar och måltidsplanerare. Elever har enskilt eller genom matråd möjlighet att komma med synpunkter och önskemål.
Vad serveras till mellanmål på fritidshemmen?
Även de mellanmål som serveras ska efterfölja de nordiska näringsrekommendationerna. Detta innebär att vi är restriktiva med socker och erbjuder hälsosamma alternativ.
Får eleverna den energi och näring de behöver?
Den lunch som serveras i Nyköpings kommun följer svenska näringsrekommendationer på 30 % av dagens energi- och näringsbehov.
Det vegetariska alternativet har samma näringsinnehåll. Kolhydraterna i maten ska vara av god kvalitet och inte komma från sockerrika livsmedel.
Varför serveras vegankost i skolorna?
Vi har valt att erbjuda vegankost från och med höstterminen 2020. Detta är utifrån Kost och Närings rekommendationer. Beställning görs i e-tjänsten.
Vårdnadshavaren eller den myndiga eleven ansvarar för att barnet/eleven kompletterar vegankosten med kosttillskott, då Måltidsservice ej kan garantera tillräckligt näringsinnehåll gällande B12, kalcium, jod och järn.
Vilken typ av mjölk serveras?
Alla kommunala förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendation om mjölk i skolan, som är lättmjölk. Lättmjölk innehåller mer D-vitamin och mindre mättat fett och det är därför det rekommenderas.
Vad brer vi på smörgåsarna?
Vi har valt att servera Bregott mellan som är KRAV-märkt. Den är gjord på svensk ekologisk mjölk och har en god fettsammansättning enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Lagas maten efter säsong?
Menyerna skapas efter säsong, och utbudet av färska grönsaker och frukt anpassas efter Naturskyddsföreningens rekommendationer. Exempelvis så använder vi oss endast av gurka och tomat mellan juli och september, då det är under den tiden de är i säsong.
Tillagas maten från grunden?
Vi strävar efter att tillaga maten från grunden med bra råvaror. Exempelvis tillagas potatismos, såser, soppor, grytor och gratänger från grunden i tillagningsköken i Nyköping. Vi har dessutom färsmaskiner i några av våra stora tillagningskök som gör det möjligt att laga biffar och bollar från grunden.
Varför är det mindre ris på menyn nu än tidigare?
På grund av den påverkan som ris har på miljön har Måltidsservice valt att minska användandet. Istället för ris så används pasta, couscous, quinoa, matvete och andra spannmål.
Hur mycket mat beställs?
Hur mycket mat en förskola eller skola får beror på hur många portioner som har beställts. Alla barn och elever ska få äta sig mätta samtidigt som vi försöker minska matsvinnet. Därför är det viktigt att rätt mängd mat beställs.
Måltidsservice följer Livsmedelsverkets rekommendationer för portionsstorlekar till alla åldersgrupper. Om maten mot förmodan skulle ta slut kan skolan eller förskolan kontakta tillagningsköket som direkt skickar mer mat. Om maten skulle ta slut vid flera tillfällen kontaktar förskolan eller skolan Måltidsservice och rättar till beställningen.
Hur påverkas matens näringsinnehåll av transport?
De förskolor och skolor som inte har egna kök får mat levererad från de skolor i kommunen som har tillagningskök. Under transporten hålls maten varm och vi strävar efter att hålla kortast möjliga varmhållningstid.
Näringsanalyser på den varmhållna maten visar att näringsinnehållet påverkas väldigt marginellt av att varmhållas.
Får eleverna vara med och bestämma kring skolmaten?
På alla skolor finns möjlighet till matråd där elever inbjuds för att dela sina tankar kring skolmaten, matsalen samt menyn. De kommunala skolorna och förskolorna arbetar med miljö-och klimatfrågor kring skolmaten, vilket bland annat handlar om att ge eleverna kunskap kring återvinning och hållbarhet. De kommunala förskolorna arbetar även med pedagogiska måltider där barnen får upptäcka mat.
Vilka skolor har egna tillagningskök?
- Nyköpings högstadium, Alpha och Omega
- Nyköpings gymansium, Gripen
- Arnö skola, Herrhagen och Långsätter
- Stigtomta skola
- Kiladalens norra skola, Svalsta
- Tystberga skola
- Ålberga skola
I gamla Oppebyskolan finns ett tillagningskök som bland annat levererar mat till Släbroskolan.
Kontakta oss
Måltidsservice
Kontakta Kommunservice växel
på 0155-24 88 00 eller maila direkt till maltidsservice@nykoping.se
Vid frågor om specialkost och anpassad måltid hänvisar vi till specialkost@nykoping.se
Adress
Bruksgränd 2
611 32 Nyköping
Vi har besökstider tisdagar och torsdagar 13.00-16.00.