Modersmålsundervisning
Som stöd till barn och elever med annat modersmål än svenska erbjuder Nyköpings kommun modersmålsundervisning till barn och elever i grundskolan och på gymnasiet.
Undervisningen ska bidra till att eleverna får kunskaper om modersmålets uppbyggnad och blir medvetna om modersmålets betydelse för det egna lärandet i olika skolämnen.
Modersmålsundervisning erbjuds om det finns minst fem (5) elever i kommunen som önskar samma språk. När det gäller minoritetsspårken finska, samiska, romani chib, meänkieli, jiddisch räcker det med en (1) elev i kommunen som önskar språket.
Huvudmannen är bara skyldig att anordna modersmålsundervisning om:
- det finns minst fem elever som har rätt till undervisningen
- dessa elever önskar att få undervisning i språket, och
- det finns en lämplig lärare.
Modersmålsundervisning i grundskola och gymnasium
För elever i grundskolan, grundsärskolan, gymnasiet eller gymnasiesärskolan finns modersmålsundervisning och studiehandledning. I grundskolan sker modersmålsundervisningen oftast på eftermiddagar efter skoltid och är ett eget ämne som eleven får betyg i årskurs 6-9. Modersmålsundervisning erbjuds från åk 1 i grundskolan. Här kan du läsa mer om regler och elevens rätt till modersmålsundervisning.
Ansök om modersmålsundervisning
Om en elev vill delta i modersmålsundervisning måste vårdnadshavare skicka in en ansökan till elevens skola. Ansökan går att göra genom att ladda ner och fylla i blanketten ansökan modersmålsundervisning. Efter din ansökan kommit till oss kontaktar vi dig med beslut och mer information.
Ansökan modersmålsundervisning
Du skriver det språk du önskar modersmålsundervisning i. För att ett språk ska bli aktuellt för modersmålsundervisning krävs minst fem (5) ansökningar i samma språk.
Säga upp modersmålsundervisning
Vårdnadshavare måste säga upp elevens plats skriftligt om modersmålsundervisningen ska avslutas. Blanketten lämnas in till elevens skola.
Uppsägning modersmålsundervisning
Studiehandledning
En elev som inte klarar att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål. Det gäller om eleven riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen. Skolans rektor bestämmer tillsammans med ämneslärare hur många studietimmar som behövs för varje elev, och under hur lång period eleven kan få studiehandledning.
Kontakta oss
Resultatenhetschef modersmål och studiehandledning
Ihsan Batti
073-149 31 26
ihsan.batti@nykoping.se