Anhöriga och frivilliga
Har du en familjemedlem eller en vän som behöver mycket stöd och hjälp från dig? Att vara den som hjälper kan ibland kännas tungt. Här kan du läsa om det stöd som finns för dig och dina möjligheter att få kontakt med andra i din situation.
Anhörigstöd i Odd Fellowhuset
På kommunens Anhörigstöd får du kostnadsfri rådgivning och möjlighet till enskilda samtal. De ordnar också föreläsningar, tematräffar och anhöriggrupper. Anhörigstöd är öppet för alla som är över 18 år och som vårdar eller stöttar och behöver stöd för att orka med sin situation oavsett anledning.
Kommunens stöd till anhöriga
Kommunen erbjuder stöd till anhöriga. Kommunens handläggare kan också ge information om vilket stöd som finns och hjälpa dig att ansöka.
Stöd från organisationer och föreningar
Flera organisationer/föreningar arbetar också med hjälp och stöd till anhöriga:
- ACA Sverige (Vuxna barn till alkoholister och från andra dysfunktionella familjer) är en gemenskap där man arbetar efter 12 steg för att tillfriskna från effekterna av uppväxten. När möten erbjuds i Nyköping kan du läsa på ACA-sverige.org.
- Alkohollinjen erbjuder stöd för personer som vill förändra sina alkoholvanor men också för anhöriga till personer med alkoholproblem.
- Anhörighandboken är en webbaserad handbok framtagen av Anhörigas Riksförbund, med syfte att förmedla kunskap och råd i anhörigfrågor.
- Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. Telefonnummer 0200-239 500.
- Står du nära någon som är drabbad av cancer? Cancerkompisar hjälper dig som är anhörig till någon som har cancer. På 1177 kan du se en film där sjuksköterskan Sanna Wärn berättar om de råd hon och hennes kolleger brukar ge om du är närstående till någon som har cancer.
- Demensföreningen erbjuder stöd till personer med demenssjukdom men också till deras anhöriga.
-
Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.
- Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv men också för dig som har en närstående med sådana tankar. Du når dem via telefon, chatt eller mejl.
- Misstänker du att någon i din närhet spelar för mycket och funderar över hur du ska hantera det? Stödlinjen har lång erfarenhet av att hjälpa både spelare och anhöriga. I Nyköping finns även den ideella riksorganisationen självhjälpsgruppen för spelberoende som stöttar spelberoende och anhöriga genom självhjälpsgrupper.
-
Äldrelinjen erbjuder dig ett medmänskligt stöd, någon som lyssnar. Den viktigaste uppgiften för deras volontärer är att stödja dig. På äldrelinjens webbsida finns information, telefonnummer och telefontider.
- På 1177 hittar du en lista över patient- och närståendeföreningar för psykisk hälsa, som erbjuder till exempel information, stödsamtal, forum och aktiviteter.
Annat stöd
- För dig som är anhörig till en person med demenssjukdom finns en digital navigeringskurs om demens och kognitiva sjukdomar. Kursen innehåller föreläsningar, konkreta tips och råd.
Vill du göra en insats som frivillig?
Du kan ta kontakt med en organisation eller förening, tillexempel någon som finns i listan här på sidan. Du kan också ta kontakt med väntjänsten, som är en fristående ideell förening.
Mer information
Det finns olika organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan representanter för anhörigas organisationer eller pensionärsorganisationer och kommunens styrelser och nämnder:
Kontakta oss
Anhörigstöd
0155-45 74 10
Om du inte får svar, lämna gärna ett meddelande så ringer vi upp.
anhorigstod@nykoping.se
Besöksadress:
Odd Fellows Gränd 1
611 32 Nyköping