Första kontrollen av livsmedelsverksamhet
Efter att du registrerat en livsmedelsverksamhet kommer Livsmedelsenheten på Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden boka en första kontroll med dig, när du har startat din verksamhet.
Livsmedelsenheten kontrollerar olika områden beroende på vilken typ av livsmedelsverksamhet du driver.
Innan första kontrollen
Du kan själv kontrollera några enkla saker för att undvika avvikelser under första kontrollen. Se till att:
- verksamheten har termometrar.
- alla kylar är tillräckligt kalla (max +8 C)
- det finns möjlighet att tvätta och torka händerna
- sopor förvaras på ett bra sätt
- det är rent och städat i lokalen
- lokalen är hel och att det exempelvis inte finns några sprickor
- det inte förvaras stora mängder bråte som inte hör till livsmedelsverksamheten
- det inte finns några springor under dörrar och att inga fönster är öppna så skadedjur kan ta sig in
- om ni ska kyla ner livsmedel måste personalen känna till rutinerna.
- ha bra koll på om er mat innehåller allergener (allergiämnen)
- se till att uppmana era kunder att de kan fråga om allergener, med till exemepl en skylt
- det finns tillräcklig städutrustning och att den förvaras på ett bra sätt
- personalen har bra arbetskläder
- det finns rutiner för hur ni tar emot varor som kommer till verksamheten
Under första kontrollen
Livsmedelsenheten besöker din livsmedelsverksamhet, vi går igenom din ansökan om registrering och kontrollerar om din verksamhet följer livsmedelslagarna.
Vi går även igenom varför du behövde registrera dig hos Livsmedelsenheten och varför vi kontrollerar alla livsmedelsverksamheter i Nyköping. Vi svarar också på eventuella frågor som du har.
Efter första kontrollen
När första kontrollen är gjord beslutar livsmedelsinspektören vilken riskklass din verksamhet ska tillhöra och hur mycket tillsyn den behöver varje år. Det avgör hur mycket du behöver betala för kontroller under året. Inspektören fattar beslutet efter en tabell som Livsmedelsverket har tagit fram.
Du kommer också få en rapport via post eller e-post som förklarar hur verksamheten följer regler och lagar som rör livsmedel.
Vid avvikelse
Om det finns avvikelser från livsmedelslagarna vill livsmedelsenheten följa upp på olika sätt beroende på avvikelsens omfattning.
Om det är en mindre avvikelse följer livsmedelsenheten oftast upp det på nästa ordinarie kontroll men om avvikelsen är allvarligare kan vi göra en extra kontroll.
Den extra kontrollen är inte inräknad i verksamhetens ordinarie tid och kommer då kosta extra. Läs mer om avgifter och riskklassning här.
Kontakta oss
Livsmedelsenheten
0155 - 24 89 70
livsmedel@nykoping.se
Öppettider: mån 9-12, tis-fre 9-16.
Lunchstängt 12-13
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset