Matsedel och kök
Tycker du som vårdnadshavare att det är viktigt att maten lagas på förskolan, är vi ett bra alternativ.
Att laga maten på förskolan innebär för oss att:
- ekologiska produkter används så ofta tillgång och ekonomi tillåter.
- grönsaker serveras till varje måltid.
- frukt serveras flera gånger om dagen
- brödet är i huvudsak hembakat.
Vi anser att det är viktigt att behålla den svenska husmanskosten, så ditt barn får smaka både kålpudding, rotmos eller varför inte raggmunk? Denna mat varieras med lite "modernare" maträtter. Vegetarisk mat serveras flera gånger i veckan.
Hållbar utveckling
Nyköpings kommun har som mål att alla kök senast 2016 ska servera minst 50% ekologisk mat, (just nu ligger vi på cirka 53%). Det innebär att vi kommer att förändra kosten för era barn. Vi kommer servera mer säsongsanpassade grönsaker samt mer bönor och linser. Kötträtter kommer drygas ut med rotfrukter och/eller linser. Detta sker successivt. Vi ska tillsammans aktivt jobba på att minska matsvinnet t.ex. genom att väga bortkastad mat.
Certifiering
Köket på Vattenliljan är certifierat av Skolmatens vänner.
Det innebär bland annat:
- att fisk serveras varje vecka.
- att vi använder den magrare sorten korv.
- att barnen dricker lättmjölk eller vatten till maten.
- att miljön är lugn och trivsam i samband med måltiderna.
- att sötsaker inte serveras oftare än två gånger per år.
Födelsedaglunch
När ditt barn är så stort att det fyller fem/sex år så får barnet bestämma födelsedagslunch och komma ut i köket och hjälpa till med tillagningen av maten.
Mycket uppskattat.
FRUKOST
Frukost serveras mellan 07:00-07:30 och innehåller mjukt bröd,knäckebröd samt Lottas eget bakat fröknäcke som är mycket uppskattat,smör,pålägg,mjölk. Vissa mornar serverar vi även naturelle yoghurt med bär, mannagrynsgröt, risgrynsgröt och grahamsgrynsgröt och ägg.
MELLANMÅL
Till mellanmålet serverar vi mjukt bröd, knäckebröd, olika sorter av pålägg,smör,mjölk,grönsaker och frukt. Den dagen det serveras soppa serverar vi ett matigare mellanmål som smoothie eller egengjord risifrutti med bär eller pannkaksmuffins som är populär.
Matsedel
Maten på förskolan planeras i detalj och anpassas efter barnens behov. Brödet bakas flera gånger i veckan, så barnen får omväxling samt njuta av den underbara doften som sprider sig i huset. Rödbetsbröd, morotsbröd och grötbröd är exempel på bröd som är uppskattade. Vegetarisk kost serveras flera gånger i veckan till berörda barn samt på vegetariska dagar till alla.
Matsedel
Vecka 22
Måndag: Önskemat:
Tisdag: Fisk och potatis.
Onsdag: Potatisbullar med lingon.
Torsdag: Kycklingcurry med ris.
Fredag: Köttbullar och pasta.
Vecka 23
Måndag: Förskolan stängd!
Tisdag: Chili con carne med pasta.
Onsdag: Potatis och broccolisoppa med nybakat bröd.
Torsdag: Taco med tillbehör.
Fredag: Önskemat.
Vecka 24
Måndag: Korvstroganoff med ris.
Tisdag: Fisk och potatis.
Onsdag: Vegetarisk lasagne.
Torsdag: Pyttipanna med stekt ägg.
Fredag: Köttfärssås med spagetti
Vi serverar vegetarisk kost varje dag till berörda barn.
Med reservation för ändringar
Har ni några funderingar eller frågor när det gäller maten eller specialkost, så är ni alltid välkomna ut i köket för att prata med kocken Lotta som även kan nås på telefon: 073-1493905 mellan 06:30-15:00.
Nyköpings kommun arbetar på flera sätt för att främja ett hållbart samhälle där alla ska kunna göra hälsosamma och miljömedvetna val. Läs mer om arbetet med hållbara måltider och ett vinnande måltidsarbete i Nyköpings kommun.
Kontakta oss
Vattenliljans förskola
Sjökaptensvägen 16
61146 Nyköping
vattenliljansforskola@nykoping.se
TF Biträdande rektor Anna Wisselgren
Enhetsansvarig Vattenliljans förskola
0155-45 80 63
anna.wisselgren@nykoping.se
Handläggare förskola
0155-24 80 60
barnplacering@nykoping.se
Områdesansvarig rektor
Södra förskoleområdet
Ellinor Bengtsson
0155-45 76 65
ellinor.bengtsson@nykoping.se
Avdelningar
Ankaret
073-426 87 83
Bojen
073-773 70 70
Piraten
073-426 87 84
I Ur och Skur Kajutan
073-773 79 35