Vanliga frågor och svar om ridsportanläggningen
Här hittar du vanliga frågor och svar om risportanläggningen som byggts vid Nyäng, vid Flättnaleden.
Uppdaterad december 2021:
Ridsportanläggningen är nu färdigbyggd och överlämnad till verksamheten Nyköpings Arenor som har hand om skötsel samt uthyrning av lokalerna. Läs mer på denna webbsida om bokning och priser av lokalerna.
Frågor och svar uppdaterat 16 mars 2022:
//
Varför bygger kommunen en ridsportsanläggning?
För Nyköpings kommun är det viktigt att det finns ett brett fritidsutbud att erbjuda sina invånare. Ridsportanläggningen som nu byggs är en långsiktig och hållbar investering för att möta dagens och morgondagens behov med ett växande Nyköping.
Anläggningen ska, förutom ridskoleverksamhet, även kunna nyttjas för fysisk och psykisk rehab genom umgänge med häst.
När kommer ridskolan att starta?
Det fanns en förhoppning om att ha en förening som hyresgäst för drift av ridskola när byggnationen var färdig december 2021. Flera föreningar visade intresse redan under byggnationstiden och diskussioner med flera intressenter pågick under 2021. De lokala föreningarna tackade nej i december 2021. Sökandet efter en förening som kan drifta ridskola är avslutad och därför görs nu en upphandling. Läs mer i denna nyhet.
Vad kommer anläggningen kosta?
Anläggningen beräknades kosta 79 miljoner kronor att bygga.
Hur har förstudiearbetet gått till?
I förstudiearbetet har det bland annat gjorts studiebesök, konsultationer med förbundet, riksanläggningar och ridskoleanläggningar samt att skisserna på anläggningen skickades ut på remiss hos flertalet ridskolechefer. Projektgruppen har även tittat på forskning och andras erfarenheter för att få en bra grund för beslut inför ritning och byggnation av anläggningen och dess lösningar.
Det är en stor och modern anläggning med flera olika tekniska lösningar. För att ta till oss för- och nackdelarna och ställa olika system mot varandra, exempelvis utfordringsmetoder, lösdrift, antalet stallplatser, hagarnas terräng med mera, så har vi fört en tät dialog med dem som praktiserat lösningarna.
Det är en väl sammanvägd bedömning som ligger till grund för de beslut som tagits i byggprojektet
Har lokala föreningar fått vara med och "tycka till"?
Det var viktigt för oss att fånga upp så många tankar och förslag som möjligt när vi gick in i detta arbete. Vi hade dialog med föreningar inom ridsport i och omkring Nyköping för att fånga upp önskemål och idéer om vad en modern ridsportanläggning ska innehålla. Inom ramen för projektets budget togs så mycket som möjligt av förslagen med in i byggnationen av anläggningen.
Se mer information under rubriken "Bakgrund".
Var ska ridsportanläggningen byggas?
Den nya anläggningen ligger på Tillverkarvägen på Arnö där Tekniska Divisionen idag har sin verksamhet. Platsen kallas Nyäng.
Platsen uppfyller de behov som finns för en stor ridsportanläggning och möter kraven på tillgänglighet. Kommunen äger marken vid Nyäng, det finns kommunalt VA förberett liksom fiber och fjärrvärme. Platsen ligger nära allmän väg, cirka 300 meter från en busshållplats och vid gång- och cykelväg samt cirka 2,5 km från motorvägen, vilket gör anläggningen åtkomlig för besökare.
Området är bra utifrån möjligheten att kunna växa och utöka verksamheten i framtiden.
Hur har ni kommit fram till den plats som valts, Nyäng?
På uppdrag av KS gjorde Tekniska divisionen under hösten 2017 en förprojektering i Flättna. En mer exakt lokalisering och utformning av ridsportanläggningen togs fram. I uppdraget ingick även att göra en kostnadskalkyl för anläggningen.
På kommunstyrelsens möte den 4 november 2019 fattades beslut om platsen Tillverkarvägen på Arnö, i Nyköping. Platsen kallas även ”Nyäng”.
När startar byggnationen och när ska anläggningen vara klar?
Byggstart var januari 2020 och ridsportsanläggningen var klar enligt plan i december 2021.
Hur ska ridsportanläggningen se ut?
Anläggningen är i nuläget dimensionerad för upp till 40 - 45 ridskolehästar som kommer att gå i lösdrift (aktiv grupphästhållning). Hur många hästar som kommer att finnas när ridanläggningen är klar är det inte beslutat om ännu. Hur den ska skötas och användas mer i detalj är ännu inte bestämt. Mer information kommer närmare driftsstart.
I anläggningen skapas ett enklare mottagningskök och plats för café. Anläggningen består bland annat av ett ridhus, skötselstall, serviceutrymmen, omklädningsrum, lokaler för föreningsmöten och teorilektioner.
Utomhus kommer det att finnas en ridbana och flera hagar. Det kommer att finnas separata hästboxar för sjuka hästar och hästar i karantän. För personer som behöver rehabilitering skapas en särskild avdelning, ett ”rehab-stall”.
Hela anläggningen kommer att vara tillgänglighetsanpassad.
Vad menas med ”lösdrift”?
Lösdrift, eller aktiv grupphästhållning som det egentligen heter, innebär att hästarna får gå ute i hagar, året runt och dygnet runt.
Lösdrift utgår från hästens naturliga beteende. Hästarna mår bättre av att gå lösa i grupp. Det ger även en enklare drift och skötsel och det är mer ekonomiskt fördelaktigt då ytorna till boxar inte behövs. En annan fördel är också att anläggningen blir mer flexibel med avseende på antal hästar.
Är anläggningen säker för hästar?
Länsstyrelsen som gjort besiktningen av anläggningen har inga synpunkter på att lösdrift eller att något annat skulle vara osäkert eller ohälsosamt för hästar vid ridanläggningen.
Inom ridsport finns det, precis som inom andra idrotter och djurhållning, olika skolor. Under tiden för förstudie och planering har det bland annat gjorts studiebesök, konsultationer med förbundet, riksanläggningar och ridskoleanläggningar. Skisser på anläggningen har även varit ute på remiss hos flertalet ridskolechefer för att få in deras synpunkter och tankar. Projektgruppen har även tittat på forskning och andras erfarenheter för att få en bra grund för beslut inför ritning och byggnation av anläggningen.
Hur har ni kommit fram till den storlek på anläggning som är vald?
Kommunens ekonomiska situation har medfört att vissa delar av det ursprungliga förslaget av ridsportanläggningen har setts över. Anläggningen är i nuläget dimensionerad för upp till 40 - 45 hästar. Lösdrift möjliggör för att kunna utöka verksamheten och antalet hästar i framtiden samt att området möjliggör för att anläggningen kan växa och utöka verksamheten i framtiden, till exempel fler ridhus.
Vem ska sköta driften av anläggningen?
Nyköpings Arenor har fått i uppdrag att drifta ridanläggningen. Du kan läsa mer i denna nyhet här på nykoping.se.
Sökandet efter en förening som kan driva ridskola vid den nya ridsportanläggningen vid Nyäng är avslutad och kommunen går nu ut med en upphandling där intressenter får lämna anbud på ridskoledriften.
- Beslut om att gå ut med en upphandling togs i februari 2022 och upphandlingsenheten arbetar i nuläget med att sammanställa upphandlingsunderlaget.
- I upphandlingsunderlaget framgår bland annat vilka ytor som ska tillhöra ridskolan, vad allmänheten kan boka och att det är Nyköpings Arenor som söker en hyresgäst som ska driva en ridskola, erbjuda kvalitet både i djurhållning och utbildning och vilja samverka med övriga föreningar och klubbar som kommer att boka och nyttja anläggningen.
- Målet är att upphandlingen ska publiceras i april, därefter har intressenter 30 dagar på sig att inkomma med anbud. Ett avtal om drift av ridskola bör kunna tecknas i juni. Under tiden fortsätter Nyköpings Arenor att visa upp anläggningen för intressenter.
Kommer ridhuset att kunna hyras av privatpersoner som vill satsa på ridsport?
Anläggningen ska ha en ridskoleverksamhet och utöva fysisk och psykisk rehab genom umgänge med häst. Planen är att anläggningen även ska kunna nyttjas av föreningar inom olika ridsportgrenar. Det ska gå att anordna ridtävlingar samt bedriva fritids- och föreningsverksamhet. Läs mer på denna webbsida om hur du bokar ridanläggningen.
Kommer det att finnas möjlighet för inackorderingsplatser?
I nuläget finns inga planer för det.
Bakgrund
Våren 2016 gick Nyköpings Ridsällskap i konkurs, all ridskoleverksamhet som bedrivits på Bullersta lades därmed ned. För Nyköpings kommun är det viktigt att det finns ett brett fritidsutbud att erbjuda invånarna. Samhällsbyggnad fick 2016-09-05 i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda förutsättningarna för att skapa en långsiktig och hållbar lösning för ridsporten inom Nyköpings kommun. Hösten 2016 startade en utredning med syfte att ta reda på var det är lämpligt att ha en ridsportanläggning i Nyköpings kommun. Med den färdiga utredningen som grund beslutade Kommunstyrelsen (KS) den 12 juni, 2017 att gå vidare med området Flättna vid Arnö.
På uppdrag av KS gjorde Tekniska divisionen under hösten 2017 en förprojektering i Flättna. En mer exakt lokalisering och utformning av ridsportanläggningen togs fram. I uppdraget ingick även att göra en kostnadskalkyl för anläggningen.
På uppdrag av KS arbetade Kultur- och fritidsnämnden under hösten 2017 med att ta fram underlag för verksamhetens innehåll och omfattning. Inriktningen var en ridsportanläggning som ska vara tillgänglig och öppen för alla grupper. I arbetet deltog ett tiotal föreningar.
Under våren 2018 genomförde Kultur- och fritidsnämnden workshops om den planerade ridsportanläggningen. Inbjudna var de ridverksamheter som Kultur- och fritidsnämnden haft dialog och kontakt med i förstudien hösten 2017. Syftet var att samla in idéer och synpunkter från deltagarna som kan användas som input till det fortsatta arbetet med projektet.
På kommunstyrelsens möte den 4 november 2019 fattades beslut om att bygga en ny ridsportanläggning på Tillverkarvägen på Arnö, i Nyköping. Byggstart är januari 2020.
Politiska beslut och uppdrag
Kommunstyrelsen 4 november 2019 - Beslut att gå vidare med byggnation efter avslutad upphandling. Uppdrag till Nyköpings Arenor att ta fram förslag på driftform och inredning.
Kommunstyrelsen 12 juni 2017- Beslut att gå vidare med förprojektering vid Flättna.
Kommunstyrelsen 29 januari 2018 - beslut att projektera och upphandla ny ridsportanläggning på den specifika platsen Nyäng, Arnö i Nyköping.
Kontakta oss
Projektchef
Almic Malkoc
almir.malkoc@nykoping.se
Projektledare
Sofi Hamliton
sofi.hamilton@nykoping.se