Vanliga frågor och svar om skyltar
Här hittar du vanliga frågor och svar om skyltar längs med våra vägar.
Vad är en skylt?
Vad en skylt är definieras i plan- och byggförordningen, PBF. Där beskrivs en skylt som en tavla, bildskärm, skylt, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande.
Vad finns det för regler?
Reglerna är i grunden att alla skyltar kräver tillstånd, oavsett om de sitter alldeles intill vägen eller om de står på ett släp en bit därifrån. Det spelar ingen roll om det finns hjul på skylten, eller en ställning som skylten står på. Det finns domstolsbeslut på att även dessa är tillståndspliktiga.
Undantag: en skylt kräver inte bygglov om den är högst 1,0 m2. Enligt 6 kap.3 § plan- och bryggförordning (2011:338) PBF.
Vad krävs det för tillstånd inom detaljplanerat område?
För att få sätta upp en skylt inom vägområdet på en plats som är detaljplanerat krävs både tillstånd enligt 43 § väglagen och bygglov av kommunen. Kommunen samråder med Trafikverket i samband med bygglovgivningen. Tillståndet söks hos respektive kommun. Läs mer om bygglovansökan för skyltar i Nyköpings kommun.
Tillsynen sköts av Trafikverket om skylten står nära en av deras vägar och av respektive kommun i övriga fall.
Vad krävs det för tillstånd utanför detaljplanerat område?
Tillstånd för skyltar som sätts upp utanför detaljplanerat område ges av Länsstyrelsen, om skylten står utanför vägområdet. Står skylten inom vägområdet är det Trafikverket som beslutar om tillstånd.
Inom ett avstånd på 50 meter från vägområdet, och där detaljplan inte finns, krävs tillstånd från Länsstyrelsen för skyltar eller andra jämförbara anordningar för reklam, propaganda eller liknande ändamål enligt 46 § väglagen.
Utanför ett vägområde prövar länsstyrelsen ansökningar enligt 45 § väglagen.
Läs om skytar på Trafikverkets webbplats.
Läs om skyltar på Länsstyrelsens webbplats.
Skyltar vid allmänna vägar kan kräva tillstånd enligt väglagen
Oavsett om det krävs bygglov eller inte kan skyltar vid allmänna vägar kräva tillstånd enligt väglagen (1971:948) VL. Det gäller inom ett vägområde, intill ett vägområde eller inom 50 meter från ett vägområde. Tillstånd söks hos Trafikverket. Kommunen har tillsynsansvaret.
Om reklamskyltar
Reklamskyltar betraktas som anläggning enligt 43 § pkt 1 väglagen. Den som vill sätta upp reklamskylt inom vägområdet till en allmän väg måste ha tillstånd. Vid reklamärenden utanför vägområdet är Länsstyrelsen skyldig att höra Trafikverkets uppfattning (6 kap 5 § vägförordningen 2012:707).
Det är reklamens inverkan på trafiksäkerheten som påverkar inställningen. Trafikverkets grundinställning är att reklam inom vägområdet ska undvikas i möjligaste mån. Undantag kan göras på rastplatser och för allmän information, som valaffischer och utmärkning av vattenskyddsområde. I övrigt grundar Trafikverket bedömningen utifrån platsen och reklamens utformning.
De flesta reklamskyltar utanför detaljplan kräver tillstånd enligt 6 § lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, LGS.
Kommunen prövar ansökningar om reklam inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen, PBL.
Lagar om tillsyn
Lag med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning ( 1998:814)
Enlig 11§ LGS, Naturvårdsverket utövar den centrala tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna i denna lag och föreskrifter meddelade med stöd av lagen. Den omedelbara tillsynen utövas av kommunen.
Enligt 12 § LGS, Kommunen får besluta om de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att denna lag eller föreskrifter meddelade med stöd av lagen skall efterlevas. I ett beslut om föreläggande eller förbud får vite sättas ut. Blir ett föreläggande eller förbud inte åtlytt får kommunen låta vidta åtgärder på den ansvariges bekostnad. Kommunen får bestämma att dess beslut skall gälla omedelbart även om det överklagas