På nykoping.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?
För livsmedelsverksamheter som vill använda vatten under pågående kokningsrekommendation
Uppdaterad 8 juni kl 13.00: Kokningsrekommendationerna har hävts.
Mellan 2 juni och 8 juni 2022 rådde kokningsrekommendationer med anledning av en vattenläcka i Nyköpings kommun. Så här såg rekommendationen för företagare ut:
- Vatten som används till matlagning ska kokas upp, exempelvis går det bra att tillaga pasta, potatis och grytor.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
- Om dricksvatten ska serveras häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna/behållare och låt det svalna.
- Informera gäster om att vatten från kundtoaletten inte ska drickas.
- Missfärgat vatten ska inte användas.
Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till:
- Blanda saft eller andra drycker med vatten.
- Brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar.
- Göra is.
- Skölja frukt och grönsaker som inte kokas.
- Arbetsytor som är i direktkontakt med livsmedel.
Okokt vatten kan användas till:
- Handtvätt med tvål och papper. Var noga med att torka av händerna ordentligt.
- Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet.
- Diska för hand, låt disken torka innan den används.
- Städa och rengöra ytor som inte kommer i kontakt med livsmedel.
Kontaktuppgifter till Livsmedelsenheten
E-post: livsmedel@nykoping.se
Telefon Kundservice: 0155-24 80 80
Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00